’t Saam viert 30-jarig bestaan met open dag en boek

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019 10:00
Gewijzigd op: 3 oktober 2019 10:02

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

MIERLO - Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat zich achter de muren van ’t Saam afspeelt? Dan is er nu de kans daar op een informele manier achter te komen. Het centrum voor hobby en vrije tijd viert namelijk het 30-jarig bestaan op 6 oktober aanstaande met een open dag. Ook wordt die dag een jubileumboek gepresenteerd.

Op 7 oktober 1989 is ’t Saam in Mierlo officieel van start gegaan als dorpswerkplaats. Inmiddels is de naam gewijzigd in ’t Saam, centrum voor hobby en vrije tijd. 

In dit centrum kan iedereen de meest uiteenlopende creatieve en praktische cursussen en workshops komen volgen; maar ook is het mogelijk iets te komen timmeren, lassen of maken met gereedschappen die je thuis niet hebt. Deelname aan de activiteiten in ’t Saam kan de zelfredzaamheid vergroten en kan ervoor zorgen dat mensen contacten blijven houden met anderen. 

In de 30 jaar dat ’t Saam bestaat, is het aantal bezoekers alleen maar gegroeid. De basis voor de oorspronkelijke dorpswerkplaats is al in 1986 gelegd, toen Fried van de Reek en Hans van Roozendaal in het toenmalige Karrewiel spullen maakten voor de jeugdvakantieweek. Hans kreeg ook regelmatig verzoeken van de huurdersbelangenvereniging om kleine reparaties te verrichten aan huurwoningen als de huurders die zelf niet konden betalen. Toen is het plan opgevat om een klussendienst op te richten voor Mierlonaren met een kleine beurs. Fried en Hans vonden dat er ook een klussenwerkplaats moest komen en staken hun licht op in de omliggende dorpen waar al dergelijke dorpswerkplaatsen bestonden. De gemeente gaf groen licht en stelde een ruimte beschikbaar: een voormalige boerderij aan de Hekelstraat 4. Met heel veel vrijwilligersinzet werd die boerderij ingrijpend verbouwd en op 7 oktober 1989 was dorpswerkplaats ’t Saam een feit.  

Al snel kwamen veel mensen voor hout- en metaalbewerken, elektronica, handvaardigheid en tekenen en schilderen. Twee jaar na de opening moest ook al de bovenverdieping van de boerderij geschikt gemaakt worden voor activiteiten, zo druk was het.  In 1994 was de officiële heropening van de boerderij en twee jaar later, in 1996, werd de 50.000e bezoeker verwelkomd. In 2012 nam Hans van Roozendaal afscheid, na 23 jaar kartrekker te zijn geweest van ’t Saam.

In 2016 werd ’t Saam zelfstandig en werd de naam ‘dorpswerkplaats’ vervangen door ‘centrum voor hobby en vrije tijd’. De naam ’t Saam bleef, omdat deze zo goed het karakter van ’t Saam weergeeft: samen werken en samenwerken, lief en leed met elkaar delen en elkaar helpen.

Het waren wederom vrijwilligers, die het initiatief genomen hebben om een boek samen te stellen over 30 jaar ’t Saam. Daarin is het wel en wee van ’t Saam, vanaf de oprichting tot nu, vastgelegd. Het eerste exemplaar wordt tijdens de open dag op zondag 6 oktober gepresenteerd. De open dag is van 13.00 tot 16.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Foto: Veel interesse voor de opendag van zondag 6 oktober (bron foto: Marja Gommans).


Dit nieuwsbericht is 98 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X