Oud-huisarts Addi Jansen-Raben verricht vrijwilligerswerk in Kenia

Gepubliceerd op: 10 oktober 2019 10:45
Gewijzigd op: 10 oktober 2019 9:44

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

MIERLO - Al tijdens haar werk als huisarts in Mierlo is oud-huisarts Addi Jansen- Raben als vrijwilligster in ontwikkelingslanden gaan werken. In het #MIERLO #MAGAZINE van april 2019 heeft oud-huisarts Addi Jansen- Raben hieraan aandacht geschonken.

In dat bulletin heeft Addi Jansen- Raben ook de Stichting Kipawa genoemd, een stichting, die zorg draagt voor onderwijs aan arme kinderen. Door bijvoorbeeld meisjes uitwasbare maandverbanden te verschaffen, hoeven zij niet maandelijks een week de school te verzuimen, wat de kans vergroot dat zij een opleiding afmaken.

Overweldigend waren de reacties, die ik kreeg. In een paar weken tijd stond er bijna 1700 euro op de rekening voor Stichting  Kipawa, bijeengebracht door vrienden, familie en vele inwoners uit Mierlo. In juni vertrokken Addi Jansen-  Raben en haar man Rob Jansen weer vol enthousiasme naar Kenia, om te werken voor het project van Rotary doctors en om te kijken hoe het echtpaar al het geld wat binnen was gekomen voor de Stichting Kipawa zo optimaal mogelijk kon besteden.  

Rotarydoctors
Rotarydoctors Nederland heeft in Kenia op  twee plaatsen een  project met als doel het opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten. Elke zes weken komt er een nieuwe dokter vanuit Nederland om mensen te screenen, patiënten voorlichting te geven en te behandelen en ook om scholing te geven aan verpleegkundigen in veertien verschillende polikliniekjes. Er komen door allerlei oorzaken de laatste jaren op het platteland en in de sloppenwijken veel herseninfarcten voor bij vooral jonge mensen, die daardoor verlammingen hebben en niet meer in staat zijn voor hun partner en hun kinderen te zorgen. Een ramp voor de grote gezinnen, vijf tot tien kinderen is geen uitzondering, die toch al weinig middelen van bestaan hebben. Het voorkómen van deze invaliderende aandoening is dan ook erg waardevol. 

Na een aantal jaren nemen de verpleegkundigen dit spreekuur over en starten de Rotaryartsen met dit project weer op een nieuwe poli. ‘Tussen onze eigen spreekuren door op de overvolle poliklinieken, komen er ook allerlei andere patiënten binnenlopen of soms letterlijk binnenvallen, met een grote variatie aan aandoeningen’, aldus Addi Jansen- Raben. ‘Er komt nooit een dokter op deze poli’s, dus de verpleegkundigen en patiënten maken dankbaar gebruik van onze komst. Met een beperkt aantal middelen is het een uitdaging om deze mensen zo goed mogelijk te helpen, huisartsenwerk ten top’. ‘Het huis, waar wij verbleven staat in Kilifi, in zuidoost Kenia’. Vandaaruit is het ongeveer een uur rijden naar de zeven verschillende poli’s die we wekelijks of een keer in de twee weken bezochten.

De rit er naar toe is elke dag een belevenis. We rijden over hobbelige zandwegen, die snel  veranderen in  modderpaden na een  heftige tropische  regenbui, langs veel lemen huisjes en verdorde maisvelden. We nemen diverse mensen mee in de landrover, die anders uren lang naar de poli moeten lopen, we  helpen mensen met autopech, of we  stoppen om groente of houtskool of gebakken mais te kopen in kleine stalletjes langs de weg. Je kijkt je ogen uit naar herders met koeien, die een beker om hun snuit hebben om geen gewassen te beschadigen, naar een blik benzine hangend aan een tak met een slangetje eruit wat dienst doet als tankstation voor brommers, naar apen, prachtig gekleurde bougainvilles, naar een  naaischooltje in de open lucht of vijf mensen op een brommer.

Stichting Kipawa
Naast het werk voor Rotarydoctors bracht het echtpaar Addi  en Rob Jansen-  Raben een bezoek aan Jacque Kuhura, die met het geld  van de Stichting Kipawa, een stichting, die in Nederland door de vrouw van een huisarts is opgericht,  projecten opzet voor kansarme kinderen. In Kilifi staat het atelier dat  zij  heeft opgericht en waar een aantal dames de maandverbandpakketjes naait. 

De dames mogen de naaimachines ook gebruiken voor het maken of herstellen van eigen kleding of kleding van dorpsgenoten. Addi  overhandigde Jacque in het atelier symbolisch een cheque en vroeg haar of ze samen met haar een school kunnen bezoeken waar een deel van het  geld naar toe zou gaan. 

Een week later laat Jacque haar gasten Addi en Rob vol trots een school zien met drie nieuwe schoollokalen, een gebouwtje waar  een vrouw met stoffen uit het atelier schooluniformen naait  en een toiletgebouw, dat nog in aanbouw is. De school ligt in een gebied waar zelfs in het regenseizoen dit jaar nauwelijks een druppel water gevallen is. Er is dan ook geen drinkwater meer beschikbaar voor de kinderen van de school, het waterreservoir waar regenwater in opgevangen wordt is leeg. Het is er erg warm en Addi en Rob moeten er niet aan denken, dat je hier geen water kunt drinken overdag. Niet ver van de school blijkt een waterleiding te lopen. Er is echter geen geld voor een aansluiting met watermeter. In overleg met de voorzitter van de Stichting Kipawa besluiten zij een deel van het geld uit Mierlo te besteden aan de aansluiting. Jacque maakt een plan en een begroting en eind september wordt begonnen met de aanleg van buizen. De ouders van de  kinderen betalen zelf  een hele kleine bijdrage voor het water.‘

Dank voor de support
‘Geweldig, dat we dit voor elkaar hebben gekregen met bijdragen van vele Mierlose mensen. Hartelijk dank voor uw warme support. Het was ook deze keer weer een geweldige ervaring om te werken en te leven in een omgeving waar vrijwel alles ontbreekt van wat wij hier heel gewoon vinden. Er ging bijvoorbeeld een wereld open voor meerdere oudere mensen die wij gelukkig konden maken met een supermarkt brilletje, waar we er een aantal van bij hadden. Gelukkig hebben we wel vooruitgang gezien zowel op medisch gebied als ook bij het onderwijs, maar er is nog een hele lange weg te gaan’. Tot slot willen Addi en Rob Jansen- Raben iedereen heel hartelijk bedanken voor de vele vriendelijke reacties en het prachtige geldbedrag waar veel kinderen een kans op een betere toekomst mee hebben gekregen. 

Foto: ‘Geweldig, dat we dit voor elkaar hebben gekregen met bijdragen van vele Mierlose mensen’ (bron foto: Addi Jansen-Raben).


Dit nieuwsbericht is 201 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X