‘Mierlo Voetbaldorp’ doet haar naam weer eer aan

Gepubliceerd op: 11 juli 2019 9:29

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

Terwijl de voorbije weken wereldwijd tal van nationale elftallen in actie kwamen tijdens belangrijke toernooien zoals de Concacaf Gold Cup, het Afrikaans Kampioenschap, de Copa América en het Wereld Kampioenschap voor Vrouwen in Frankrijk waren professionele clubteams druk doende met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen 2019-2020. Ook de gemeente Geldrop-Mierlo en met name Mierlo speelt daarbij een behoorlijke rol. Sterker nog, ‘Mierlo Voetbaldorp’ doet haar naam ook dit jaar weer eer aan, getuige het feit deze zomerperiode maar liefst zeven professionele voetbalteams (en wellicht nog meer, red.) hun oefenstage zullen afwerken op sportpark ‘De Ark’, gelegen aan de Goorsedijk.

Sinds in 1991 Roda JC uit Kerkrade als eerste professionele voetbalclub in Mierlo een vijfdaags trainingskamp belegde komen er jaarlijks uit alle uithoeken van de wereld clubs en nationale elftallen richting kersendrop Mierlo. Of liever gezegd ‘Voetbaldorp Mierlo’ getuige de enorme lijst van voetbalgasten. Van Nederland tot Mexico, van Japan tot de Oekraïne en van Saudi Arabië tot Koeweit, Angola, Australië, China, USA en de Verenigde Arabische Emiraten. Allen met maar één doel, zich goed voor te bereiden op een nieuw voetbalseizoen, belangrijk toernooi of Europese wedstrijd tegen PSV Eindhoven. Dat ook dit jaar weer zeven professionele clubs uit Israël, Duitsland, België, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten met hun selecties richting Mierlo komen zegt feitelijk voldoende.

Trekpleister

Al sinds jaar en dag treedt hotel HUP (voorheen Carlton De Brug, red.) als gastheer op voor de teams die Mierlo boven tal van andere toplocaties verkozen. Naast het feit de trainingsaccommodatie, waar voetbalvereniging Mifano optreedt als gastheer, direct tegenover het hotel is gelegen een belangrijk rol speelt bij de keuze van de teams, geven ook de faciliteiten binnen het HUP hotel als de enorme fitness, zwembad, indoorhal vaak de doorslag te kiezen voor een verblijf in Mierlo. Zeker nu het hotel sinds een half jaar geleden een enorme metamorfose heeft ondergaan. Een super frisse uitstraling, tal van mogelijkheden zoals een bezoekje aan het drie maanden geleden door Louis en Truus van Gaal geopende voetbalmuseum. Een echte trekpleister zoals de voorbije maanden wel is gebleken gezien de vele bezoekers die de voetbalcollectie van Jos Lenssen uit Mierlo van dichtbij kwamen bekijken. Daaronder ook tientallen professionele voetballers en voetbalsters en andere betrokkenen uit de voetballerij. Het leverde de verzamelaar vele aanwinsten op die het voetbalmuseum nóg unieker maakt. Ook de officiële shirts van de voetbalgasten die de afgelopen twee weken in Mierlo waren zoals Maccabi Haifa en MSV Duisburg hebben inmiddels een mooi plekje in het museum gekregen.

Voetbalzomer

De voetbalzomer voor hotel HUP en voetbalvereniging Mifano begon op woensdag 26 juni toen Maccabi Haifa de twaalfvoudige kampioen van Israël zich meldde bij het hotel welke eerder die maand al het Nationale Vrouwenteam van Australië ruim een week te gast had. De nummer twee van het afgelopen seizoen in Israël, reeds eerder enkele keren te gast in Mierlo, speelde tijdens hun verblijf in Mierlo twee oefenwedstrijden. De eerste van twee, gespeeld in het Gelderse Doorwerth werd met 3-0 gewonnen tegen de Belgische eersteklasser Waasland-Beveren. Vier dagen later trad de club uit de Israëlische havenstad Haifa in het Limburgse Horst aan tegen STVV uit Sint-Truiden. De wedstrijd eindigde zoals deze begon en de bezoekers, waaronder de Helmondse trainer Jurgen Streppel, de nieuwe trainer van Al Jaziraa uit de VAE, zagen dus geen doelpunten.  De trainingsweek in Mierlo stond voor Maccabi Haifa in zijn geheel in het teken richting het nieuwe voetbalseizoen. Zeker ook met het oog op de wedstrijd die Maccabi op woensdag 11 juli thuis speelt tegen Mura in het kader van de Europa League.

Drie dagen nadat de Israëlische club had ingecheckt bij het HUP hotel arriveerde op zaterdag 29 juni de selectie van MSV Duisburg. Duisburg een dik uur rijden vanuit Mierlo speelt sinds de afgelopen dertien jaar in de 2e Duitse Bundesliga. In de selectie van de viervoudig Duitse bekerfinalist bevond zich ook Vincent Vermey, de Nederlandse spits die eerder speelde voor De Graafschap, Heracles Almelo en FC den Bosch. Tijdens het achtdaagse verblijf werd er door de Duitse club uit de regio Noordrijn-Westfalen pittig getraind op de velden van Mifano. Daarnaast speelde het tussendoor ook nog een oefenwedstrijd in Tegelen tegen Oekraïne. Dat ondanks de 1-2 nederlaag het trainingskamp in Mierlo bijzonder geslaagd was mag afgeleid worden uit de positieve reacties tijdens het afscheid op zaterdag 6 juli toen de luxe spelersbus weer richting Duisburg vertrok.

Topseizoen Royal Union Saint Gilloise

Daags voordat MSV Duisburg huiswaarts keerde arriveerde de Belgische profclub Royal Union Saint Gilloise. Voor een eerste keer op de gastenlijst van voetbalclubs en nationale elftallen sinds Roda JC in 1991 als eerste club een oefenstage belegde in ‘Voetbaldorp Mierlo’. Royal Union Saint Gilloise dé revelatie van de voorbije Belgische voetbaljaargang zal tot en met aanstaande maandag 15 juli in Mierlo verblijven en zich voorbereiden op het nieuwe seizoen in de 1e Klasse B. Dit zal de club uit Brussel, opgericht in 1897 doen onder leiding de Deen Thomas Christiansen welke vorige week werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Na eerder werkzaam te zijn geweest als coach in de Verenigde Arabische Emiraten, Cyprus en Engeland (Leeds United) wordt het trainersschap bij Union zijn vierde job als hoofdcoach. Het zal voor de 46-jarige trainer een pittige uitdaging worden de prestaties van afgelopen seizoen van Royal Union Saint Gilloise te evenaren of zelfs te overtreffen.

De tweede klasser uit Brussel kan namelijk terugkijken op een regelrecht topseizoen. Het bereikte zelfs de halve finale van de Belgische Beker door de latere landskampioen KRC Genk uit te schakelen in de kwartfinale. Medefinalist KV Mechelen versperde de weg naar Europees voetbal voor het team waar ook de Nederlandse voormalig doelman van FC Utrecht Maarten Arts tot de staf behoort. Het is voor de sympathieke keeperstrainer de derde keer dat hij in Mierlo verblijft. Na eerder een jaar of vijf geleden met Lierse SK in Mierlo op trainingskamp te zijn geweest verbleef hij ook in november 2018 in het HUP hotel. Dit keer vanwege de organisatie van de 6e editie plaats van ‘The PEAK International Goalkeeping Conference’. Een keeperscongres voor (keepers)trainers waaraan zowel keepers uit de professionele- als het amateurvoetbal aan deelnamen. Evenals de voorgaande vijf edities tekende Maarten Arts voor de algehele organisatie van het evenement dat de boeken is bijgeschreven als zijnde zeer geslaagd.

Ook tijdens de competitie voor de Belgische Europa League Playoffs, na afloop van de reguliere competitie in de 1e klasse B, kwam Union bijzonder sterk voor de dag en miste op een haar na zelfs Europees voetbal. Ondanks hoger gekwalificeerde teams als Waasland-Beveren, SV Zulte Waregem, Mouscroun, Cercle-Brugge wist men een zeer fraaie 2e plaats achter KV Kortrijk te behalen. Een super seizoen voor het team dat tijdens het verblijf in Mierlo dinsdag jongstleden nog een oefenwedstrijd op het programma had staan tegen Maccabi Tel Aviv, eveneens te gast in Mierlo om de voetbalaccu richting het nieuwe seizoen op te laden.

VAE hofleverancier

Naast Maccabi Haifa, MSV Duisburg, Royal Union Saint Gilloise en de Israëlische landskampioen Maccabi Tel Aviv komen binnenkort ook nog de professionele clubteams van Al Ahli en Al Sharjah FC uit de Verenigde Arabische Emiraten richting ‘Voetbaldorp Mierlo’. En wellicht dat er zelfs nog een derde team uit de VAE in het gastenboek van het HUP hotel kan worden bijgeschreven. Dat de gemeente Geldrop-Mierlo de komende week nog wat meer bekendheid krijgt in Saoedi-Arabië ligt zeker voor de hand gezien de komst van Alta Awoun, de club die ook vorig jaar enkele weken in Mierlo verbleef. Met recht kan dan ook gezegd worden gezegd dat Mierlo haar naam als ‘voetbaldorp’ weer eer aandoet.


Dit nieuwsbericht is 229 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X