Longarts ambassadeur SamenLoop, “Aandacht voor de omgeving van een patiënt is ook erg belangrijk”

Gepubliceerd op: 26 september 2019 11:00
Gewijzigd op: 26 september 2019 9:43

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

MIERLO - In juni 2020 vindt er in Geldrop weer een SamenLoop voor Hoop plaats. Bij de vorige editie van dit wandelevenement waarbij geld ingezameld wordt voor kankeronderzoek was Ingrid Wolf, bestuursvoorzitter van de Anna Zorggroep, een zeer bevlogen ambassadeur. 

Ingrid neemt vandaag afscheid en verruilt haar directierol in Geldrop per oktober 2019 voor een vergelijkbare rol in het Haaglanden Medisch Centrum, waartoe onder andere het Bronovo ziekenhuis behoort. Zij heeft longarts Kristien van den Broek voorgedragen als haar opvolgster. Een kennismaking.

Kristien is geboren in Rotterdam, groeide op in Nuenen en woont sinds 2008 in Geldrop. Ze werkt al geruime tijd als longarts in het St. Annaziekenhuis in Geldrop. Haar man is huisarts in Mierlo, hun twee zonen zitten op de middelbare school en hockeyen bij de Geldropse hockeyclub.

“Toen Ingrid me benaderde om haar rol als ambassadeur voor de SamenLoop over te nemen, heb ik niet lang na hoeven denken. Dagelijks heb ik in het ziekenhuis te maken met patiënten die longkanker hebben. De laatste jaren zijn dat helaas ook regelmatig jonge mensen, waarbij onduidelijk is waarom ze deze verschrikkelijke ziekte hebben. Vaak brengen mensen longkanker 1 op 1 in verband met roken en natuurlijk bestaat daar een relatie. Maar ook niet-rokers kunnen longkanker oplopen” aldus een zeer bevlogen Kristien.

“Longkanker is nog steeds een vervelende variant van kanker. Voor vele andere soorten bestaan er al zeer goede genezingsmogelijkheden, voor longkanker liggen er nog vele uitdagingen. Gelukkig wordt ook hier veel onderzoek naar zowel oorzaken als genezingsmethoden gedaan. Dat onderzoek gebeurt veelal bij de academische ziekenhuizen. Vanuit het Anna werken wij bijvoorbeeld nauw samen met onze collegae in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.”

“Naast aandacht voor de patiënt, proberen wij ook altijd aandacht te hebben voor de naaste omgeving. Ook bij hen komt deze ziekte vaak hard binnen en verandert hun wereld. Mijn oncologische patiënten zie ik met regelmaat en daarom bouw ik vaak met veel van hen een intensieve band op. Daar betrek ik zoveel mogelijk een eventuele partner en gezinsleden bij”, aldus Kristien.

Ze vervolgt: “in mijn eigen omgeving hebben twee vriendinnen op dit moment borstkanker. Dat komt best binnen omdat we in een vergelijkbare levensfase zitten. Daarom vind ik het ook niet meer dan normaal om ambassadeur bij de SamenLoop te worden. 

Als ik hoor wat een SamenLoop betekent voor mensen die ooit de diagnose kanker hebben gehad (de zogenaamde eregasten, red) en hoe er honderden mensen meer dan een etmaal bijeenkomen om het leven te vieren, stil te staan bij die vreselijke ziekte en hun persoonlijke verhalen delen, dan wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen.”

Foto: Kristien van den Broek (bron foto: Kristien van den Broek).


Dit nieuwsbericht is 480 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X