Heropening Heidepark Mierlo

Gepubliceerd op: 2 mei 2019 12:45
Gewijzigd op: 2 mei 2019 10:24

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

Op donderdag 9 mei 2019 wordt de Nachtegaallaan in het Heidepark te Mierlo heropend. Reden van deze activiteit is, dat op 9 mei 1959 in het Heidepark de eerste steen werd gelegd door de toenmalige burgemeester J Krol, de wethouders H. van Kuik en J. van Neerven en secretaris M. Gerrits.

Initiatiefneemster voor de ontwikkeling van het Heidepark, waar destijds 19 bungalows werden gebouwd, was de grondeigenaresse mevrouw Maria Anne Henrica Verheugen- van Hout. Zij nam destijds de architect A. van der Sande en het bouwbedrijf van de Gebroeders Verbruggen in de arm om haar plan te realiseren. De heer J Grooten gaf namens de Gemeente Mierlo haar toestemming om van start te mogen gaan met dit project. Zelf ging mevrouw Verheugen niet in de Nachtegaallaan wonen, maar er werd wel een bungalow gebouwd voor haar zoon. Een leuke wetenswaardigheid is, dat de Gemeente Mierlo destijds voor een symbolisch bedrag van een gulden een strook grond ter breedte van 7 meter en ter lengte van ongeveer 110 meter van mevrouw Verheugen kocht om de straat tussen de nieuw te bouwen bungalows te kunnen realiseren. Om die reden is in sommige koopakten van de huidige bewoners nog terug te vinden dat mevrouw Verheugen het recht van overpad behield. In de originele uitnodiging voor de eerste steenlegging in 1959 is nog te lezen dat deze eerste steenlegging ook gezien werd als een goede gelegenheid voor de nieuwe bewoners om elkaar te leren kennen.

Penanten in ere hersteld
Sinds 9 mei 1959 staan er aan de ingang van de Nachtegaallaan dus twee penanten waarin twee gedenkplaten zijn gemetseld, die zijn voorzien van gegraveerde teksten over de oprichting van dit destijds hypermoderne bungalowpark. In de loop der jaren hebben de twee penanten een monumentale betekenis gekregen, maar de penanten verkeerden al enkele jaren in een slechte staat.

Voor de bewoners Rob Jansen en Louis van Winkel was dit een goede reden om te onderzoeken of de penanten konden worden hersteld, mede ook omdat deze penanten zover beiden weten uniek zijn binnen de gemeente Geldrop-Mierlo. Hun voorstel werd enthousiast ontvangen door de overige bewoners van de Nachtegaallaan, maar ook door de Gemeente Geldrop-Mierlo. Steven Arnold van de Afdeling Vastgoed was bereid om de restauratie van de twee penanten te faciliteren. De restauratie werd snel daarna aangenomen door Bouwbedrijf van Gerven uit Mierlo en uitgevoerd door Bart van Doorn. Inmiddels zijn de penanten schoon gemaakt en voorzien van nieuwe gedenkplaten, zodat de authentieke teksten weer goed leesbaar zijn. De in de jaren verweerde en onleesbaar geworden teksten zijn daarmee weer in ere hersteld.

Bijzonder geschiedkundige dag
Donderdagmiddag 9 mei 2019 om vijf uur (precies 60 jaar na de eerste steenlegging) willen de bewoners van het Heidepark de Nachtegaallaan heropenen. Bijzonder is, dat er nog twee bewoonsters in de Nachtegaallaan wonen, die de opening van het park destijds hebben meegemaakt. Ook woont sinds kort de kleinzoon van de oprichtster van het Heidepark weer in de Nachtegaallaan, in de bungalow van zijn ouders.

Aan de twee nog oorspronkelijke bewoonsters mevrouw Liesbeth Beermann-Jaspers en mevrouw Annie Koolen, en aan de heer Valentijn Verheugen is het op die dag de eer om de mooi gerestaureerde penanten te onthullen. Zij zullen dit samen met wethouder Hans van de Laar van de Gemeente Geldrop-Mierlo gaan doen en zullen daarbij ook een extra RVS-plaat aan de zijkant van de penanten monteren, waarop de heropening en de namen van de bewoners en de wethouder, die de onthulling op donderdag 9 mei 2019 gaan verrichten gememoreerd zullen worden. Net als in 1959 zal de heropening in het Heidepark met enige feestelijkheden voor de bewoners worden omringd.


Dit nieuwsbericht is 204 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X