Geldrop-Mierlo viert Nationale Boomfeestdag

Gepubliceerd op: 14 maart 2019 14:30
Gewijzigd op: 14 maart 2019 10:29

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

Nationale Boomfeestdag in Geldrop-Mierlo: IVN Geldrop, IVN Mierlo, basisschool ’t Schrijverke, basisschool ’t Klokhuis, Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente hebben op woensdag 13 maart de handen ineengeslagen om samen met de kinderen de Nationale Boomfeestdag te vieren.

In Mierlo hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van ’t Schrijverke zo’n vijfhonderd struiken en bomen geplant op landgoed Gulbergen. Wethouder Hans van de Laar heeft een handje meegeholpen met het planten van de voorbeeld boom. De leerlingen hebben de wethouder daarbij ondersteund.

‘Een mooi initiatief dat in de VS begonnen is en door Nederland als eerste niet-Amerikaanse staat in 1956 is overgenomen’ aldus de wethouder in zijn openingswoord. ‘Vanaf 1957 stond het bekend onder de naam Boomplantdag, na 1980 noemen we het Boomfeestdag en dat vieren we ieder jaar in maart, vanaf dit jaar voortaan op de tweede woensdag. Daarin staan we niet alleen, vele landen hebben gaandeweg het idee overgenomen om kinderen rond hun 10e levensjaar meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Zo leren ze dat bomen van onschatbare waarde zijn voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje daaraan bij te dragen’. Bomen dragen bij aan het welzijn en de welvaart van een natie. De bossen die ze vormen beschermen de bodem, houden water vast, verzachten het klimaat, bieden een woonplaats aan het wild en vormen een rustpunt voor de mensen.

Boomfeestdag Landgoed Gulbergen (Mierlo)
IVN Mierlo vindt het heel belangrijk dat kinderen het nut van bomen kennen. Elk jaar sluiten zij zich bij de landelijke Boomfeestdag aan. Dit jaar is de beurt aan de leerlingen van groep 7 en 8  van ’t Schrijverke.  Ze hebben onder leiding van IVN Mierlo, gemeente Geldrop-Mierlo, landgoed Gulbergen en bosgroep Zuid Nederland struiken en bomen geplant, die voedsel zullen bieden aan onder meer bijen, vlinders en vogels. Het gaat om onder meer els, haagbeuk, iep, populier, vogelkers en wilg. Het gebiedje waar dit heeft plaatsgevonden heet het Geboortebos en Prinsessenbos. Dit bos is in 2002 geopend door de Prinsessen Laurentien, Marilène en Annette, die voor hun kindjes Eloïse, Isabella, Anna en Lucas een Geboorteboom hebben geplant. De naam Geboortebos geeft aan dat er bomen geplant worden ter ere van de geboorte van een kind. Op de website van www.gulbergen.nl is nog meer over de geschiedenis en toekomst van dit bos te vinden. De ingang van het gebied bereik je vanuit Mierlo via de Broekstraat, via de fietsstraat naar Nuenen, spoorwegovergang over en dan parkeerruimte aan de Vaarleseweg.

Wethouder Van de Laar plant de voorbeeldboom tijdens de Nationale Boomfeestdag 2019. (Bron foto: Harrie van der Sanden.)


Dit nieuwsbericht is 45 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X