Extra inzet voor bestrijding Eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 11 juli 2019 11:30
Gewijzigd op: 11 juli 2019 10:12

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

In de gemeente Geldrop-Mierlo en vrijwel heel Nederland ondervinden mensen overlast als gevolg van het grote aantal brandharen van de eikenprocessierups. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups steeg het aantal rupsen in 2018 sterk ten opzichte van 2017. 

Het grote aantal rupsen in combinatie met speciale weersomstandigheden (veel wind) heeft er voor gezorgd dat veel meer mensen en dieren dan normaal overlast en gezondheidsklachten ervaren. Natuurlijk is dit heel vervelend. De gemeente Geldrop-Mierlo doet er alles aan om de eikenprocessierups te bestrijden. Dit blijft alleen een lastige opgave. Niet alleen is het werk intensief en zwaar. Onze medewerkers moeten speciale pakken aan die in deze tijd van het jaar erg warm zijn. Gelukkig is er onlangs een tweede zuiger aangeschaft. Hiermee kunnen zij in combinatie met een hoogwerker de hogere nesten wegzuigen. 

Intensieve en preventieve werkzaamheden 
De afgelopen weken is er veel gebeurd. Zo hebben zij preventief meer dan 2100 inlandse eiken behandeld, in die bomen ziet men weinig tot geen rupsen terug. Dit gebeurde met een biologisch middel. De gemeente heeft echter ook te maken met een verdriedubbeling van de plaag ten opzichte van het vorige jaar. Het enige wat zij nu kan doen, is het wegzuigen van de rupsen op plekken waar ze voor overlast zorgen. Dit doet de gemeente nu al weken met twee man en sinds kort gebeurt dit dus met een tweede ploeg en een extra zuiger. In het bijzonder op plekken waar veel publiek langskomt. Denk hier aan speeltuinen en scholen.

Helaas is het onmogelijk om alle rupsen weg te zuigen. Ga zelf ook niet aan de slag. Pak de rupsen en nesten niet op, want elke rups heeft honderdduizenden brandharen die irritatie van huid, luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken. Laat de rupsen gewoon weer de bomen in lopen en schakel professionele bestrijders in. Ga de rupsen niet te lijf met stofzuigers of branders want daarmee verspreid je de brandharen alleen maar. Het vuur uit de gasbranders is bij lange na niet heet genoeg om de brandharen af te breken. Bij het opruimen van afgewaaide takken of omgevallen eikenbomen is het raadzaam om alert te zijn op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen, maar ook van (oude) nesten. Deze nesten zitten overvol brandharen. In sommige gebieden zitten in alle eikenbomen processierupsen. www.processierups.nu

Veel mensen en organisaties hebben vragen over de processierups. Wat zijn de gezondheidseffecten? Kan ik kamperen in besmet gebied? Kan ik hooi besmet met brandharen nog gebruiken? Hoe kan ik de overlast en gezondheidsklachten beperken? Hoe bestrijd ik de processierups? Kan ik buiten geteelde groenten in een besmet gebied eten? Moeten we niet alle eiken omhakken? Kun je de rupsen nu wel of niet verbranden? Er gaan inmiddels over de bestrijding allemaal verhalen rond die niet kloppen en die leiden tot extra overlast en onnodige gezondheidsrisico’s.

Het ontbrak tot nu toe aan een centraal informatiepunt waar betrouwbare antwoorden over al die vragen gevonden kunnen worden. Daarom heeft het ministerie het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om daarvoor een website te ontwikkelen. Op deze website - www.processierups.nu - geven experts op meer dan 100 veel gestelde vragen een antwoord. De vragen kunnen eenvoudig gefilterd worden op doelgroep (bijvoorbeeld tuineigenaar, organisator festival, gemeente) of op thema (bijvoorbeeld gezondheid, brandharen, bestrijding). Er zullen ongetwijfeld nog veel meer vragen zijn dan nu via de website worden beantwoord. Bezoekers kunnen daarom via de site nog ontbrekende vragen stellen.

Informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes is verder te vinden op de pagina over de eikenprocessierups en op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor gezondheidsvragen kunt op contact opnemen met het GGD via het telefoonnummer 0900 36 86 868.

Foto: In vrijwel heel Nederland ondervinden mensen overlast als gevolg van het grote aantal brandharen van de eikenprocessierup (bron foto: Harrie van der Sanden).


Dit nieuwsbericht is 97 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X