CDA Geldrop-Mierlo op bezoek bij het Europees Parlement

Gepubliceerd op: 14 november 2019 20:00
Gewijzigd op: 14 november 2019 11:43

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Mierlo-Hout, Voorpagina

MIERLO - Voor de vierde keer in twee jaar tijd heeft het CDA Geldrop-Mierlo een exclusieve busreis  naar het Europees Parlement georganiseerd. Verder os ook het aangrenzende Parlamentarium (Bezoekerscentrum van het Europees Parlement) in Brussel bezocht. De deelnemers hebben in Mierlo en/of Geldrop kunnen opstappen. Het doel van deze en de voorafgaande reizen is steeds geweest om belangstellenden te informeren hoe de Europese politiek is georganiseerd en hoe onze stem in Europa gehoord kan worden. En tegelijkertijd er ook een gezellig dagje uit van te maken.

Als voorbereiding op het bezoek hebben de reisleiders Paul Couturier en Jan -Willem Wouters al een stukje voorinformatie verschaft over wat er in Brussel op het programma staat. Verschillende weetjes werden gedeeld en met een vragenlijstje werd de actuele kennis over Europa bij de reizigers getest. 

Hartelijke ontvangst 

Het gezelschap werd in Brussel ontvangen door de charmante Wendy Duivesteijn en de enthousiaste Willem van Laatum, een tweetal gedreven medewerkenden van  Breda naar en Europarlementariërs Tom Berendsen. Tijdens de lunchpauze  heeft een aantal bezoekers informeel kennis gemaakt met ambtenaar en voormalig Someren aar Mark van Stiphout, adjunct-afdelingshoofd van de unit die, binnen het  DG Energy (directoraat-generaal, vergelijkbaar met een ministerie)  zich verdiept in de ontwikkeling, advisering en regelgeving ten aanzien  van nieuwe energietechnologieën en innovatie.  Een aangename ontmoeting voor het gezelschap. Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) ving hierna de gasten op en na een goed verzorgde lunch praatte hij hen bij. Gedegen, in rap tempo, in spontane interactie met zijn publiek en met hier en daar een kwinkslag, kwamen de meest actuele vraagstukken van de Europese  en Nederlandse politiek voor het voetlicht. Aansluitend startte de rondleiding door het parlementsgebouw van de Europese Unie in Brussel. De sfeer was ongedwongen en iedereen kon vragen stellen.

Bezoekerscentrum van het Europees Parlement

Aansluitend op het bezoek aan het Parlement stond een bezoek aan het Parlamentarium op het programma. Daar hebben de reizigers kennis kunnen maken met o.a. de geschiedenis van de Europese Unie en de organisatie ervan. Interessante feiten over de omvang en het belang van de Unie in internationaal verband, de zelfstandigheid van de individuele lidstaten en tegelijkertijd ook hun verbondenheid geven je als Nederlander toch een calimero gevoel. Maar tegelijkertijd ook perspectief met het oog op de toekomst van ons kleine landje. En voor de oudere bezoekers was er zeker een moment van ‘o ja, die…’ bij namen als die van Jean Monnet, Robert Schuman en Konrad Adenauwer. 

Ook veel Nederlanders o.a. Siggo Mansholt, Hanja May-Weggen en Lambert van Nistelrooij zijn zo enkele voorbeelden, die voor of achter de schermen bestuurlijk een rol van betekenis hebben gespeeld. De bekendste is nu Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Commissie.

Op verkenning

Na het bezoek aan het hoofdkwartier van de EU  was het tijd voor een bezoek aan het centrum van de stad  waar de deelnemers in alle vrijheid hun weg konden zoeken naar De Grote Markt, het welbekende Manneke, de fraai verlichte Hubertus Galerie, de talloze winkels en horecagelegenheden etc. Wel onder de conditie om op tijd terug te zijn bij en in de bus voor de reis terug naar Geldrop en Mierlo. 

Dat was geen enkel punt en rond een uur of half negen was het gezelschap weer terug in zijn vertrouwde regio. En kunnen de organisatoren zich opmaken voor de vijfde keer: er staan al vijftien deelnemers op de wachtlijst. En terecht, want het is de moeite waard en makkelijker kunnen/hoeven ze het niet (te) maken. Chapeau voor de initiatiefnemers. 

Andere mogelijkheden zullen warempel ook besproken worden: bezoek aan de Tweede Kamer, de Provinciale Staten van Noord-Brabant, Gemeente Geldrop-Mierlo of naar andere publieke overheidsinstellingen.

Foto. Harrie van der Sanden


Dit nieuwsbericht is 36 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X