Bijzondere gildedag voor Sint Sebastiaangilde

Gepubliceerd op: 4 juli 2019 12:30
Gewijzigd op: 4 juli 2019 9:44

Nieuwsbericht door: De Mierlose Krant
Gepubliceerd in: Mierlo, Voorpagina

Het gilde St. Sebastiaan uit Mierlo heeft op zaterdag 29 juni twee bijzondere gebeurtenissen gevierd. Op deze warmste zomerdag (38.2C) werden een nieuwe beschermvrouwe geïnstalleerd en werden twee gildebroeders gehuldigd. 

Installatie tot beschermvrouwe
Te midden van vele gildebroeders heeft mevrouw  Renée Hoekman- Sulman de ‘Eed van Trouw’ afgelegd bij haar installatie tot beschermvrouwe van het gilde Sint Sebastiaan Mierlo. Mevrouw Hoekman- Sulman is geboren te Amsterdam. Na haar studie  is zij met haar ouders verhuisd naar Arnhem en Velp. Zij is werkzaam geweest als beleidsadviseur voor het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Van 2002 tot 2018 was zij wethouder van de Gemeente Mierlo en later van de gemeente Geldrop-Mierlo. Vanuit haar functie nam zij zitting in diverse overlegorganisaties. Verder heeft zij bij een aantal verenigingen een kaderfunctie verricht.  

Tijdens de januari jaarvergadering 2019 van het gilde Sint Sebastiaan Mierlo is het agendapunt benoeming ‘Beschermvrouwe’ besproken. Na een uiteenzetting door de overheid is het voorstel unaniem overgenomen om mevrouw Hoekman- Sulman te benaderen voor deze functie.

Trouwe gildebroeders onderscheiden
De gildebroeders Piet Hurkmans en Piet van der Sommen zijn  op deze bijzondere zaterdagmiddag door regerend deken Math van Knippenberg onderscheiden vanwege hun diamanten lidmaatschap bij het Sint Sebastiaangilde Mierlo. 
In vogelvlucht is door de deken een aantal opmerkelijke feiten opgesomd uit het leven van deze twee getrouwe en doorgewinterde gildebroeders de heren Van der Sommen en Hurkmans.  

120 jaar geschiedenis gaat warempel vliegensvlug voorbij. ‘Met veel plezier kijkt het gilde over jullie schouders heen terug. Een periode waarin de ene na de nadere anekdote de revue passeert. De (inter)nationale vriendschapsbanden met Dobris, de pauselijke ontvangst en het eerbetoon op Airport Eindhoven en  het koningsschieten. Ook  naar het vervullen van de representatieve functies van deze gildebroeders eerst bij Koninginnedag en nu naar de Koningsdag en installatie en/of afscheid van de kerkelijke- en wereldlijke gezagsdragers. 

Waardering Kring Kempenland 
Beide jubilarissen, Piet Hurkmans en Piet van der Sommen, hebben zich binnen de vereniging en de Kring Kempenland op velerlei manieren zich verdienstelijk gemaakt.  Voor het bestuur van de Bond van Schuttersgilden Kring Kempenland voldoende redenen die avond niet alleen met woorden onze felicitaties aan te bieden. Deze officiële dag kenmerkt zich verder door de grote betrokkenheid vanuit de samenleving en het culturele leven in uw woonplaats. Een bijzonder moment binnen de geschiedenis van de overheid om aan deze ‘Hoge Pieten’,  ons gouden rozet namens de Kring Kempenland toe te kennen. Een proficiat aan de jubilerende  gildebroeders. Ook een welgemeende gelukwens tot de geïnstalleerde beschermvrouwe mevrouw Hoekman- Sulman met haar benoeming. Vice- voorzitter Dré Bemelmans speldde bij de ‘Hoge Pieten’ de eretekens van de Kring  Kempenland op hun sjerp.

Met deze officiële handelingen betuigt het kringbestuur de grote betrokkenheid en waardering vanuit de samenleving en het culturele leven in het dorp. Een bijzonder moment binnen door de jubilaressen en de geschiedenis van het gilde. Na deze officiële huldiging en installatie door Regerend Deken van Gilde St. Sebastiaan en door het kringbestuur ‘Kempenland’ hebben de vendeliers en tamboers een vendelgroet gebracht aan de jubilarissen. Met een algemeen dankwoordje door de gefêteerde is het middagprogramma  met een drukbezochte receptie op een waardige wijze afgesloten.  

Deze gedenkwaardige dag is met een gezellige nazit afgesloten in het gildehuis  aan de Arkweg te Mierlo. 

Foto: Beschermvrouwe mevrouw Hoekman- Sulman en de gildebroeders de heren Van der Sommen en Hurkmans zijn gehuldigd en gefeliciteerd door db-lid Dré Bemelmans van de Bond van Schuttersgilden Kring Kempenland (bron foto: Harrie van der Sanden).


Dit nieuwsbericht is 221 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring

X
X